^Na górę strony
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
  
  
  
Get Adobe Flash player

RAMOWY ROZKŁAD DNIA

RAMOWY ROZKŁAD DNIA - GRUPA STARSZA

 

 

8.00– 13.00 Realizacja Podstawy Programowej

 

 

 

6.30-8.00 Schodzenie się dzieci. Zajęcia opiekuńcze ( 90 min).

 

8.00-8.30 Praca wyrównawcza z dzieckiem, zabawy integrujące grupę, ćwiczenia poranne (30 min).

8.30-8:50 Śniadanie. Eksponowanie pracy dyżurnych. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia ( 20 min).

8.50-9.00 Czynności samoobsługowe w WC i łazience-zabiegi higieniczno-sanitarne ( 10 min).

9.00-09.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą zgodnie z tematyką programową, zabawy ruchowe i twórcze ( 45 min).

09.45-10.00 Przygotowanie do drugiego śniadania.

10:00-10:30 II śniadanie. Eksponowanie pracy dyżurnych. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia (30 min)

10:30-11:15 Zajęcia plastyczne rozwijające umiejętności motoryki małej dziecka (45 min)

11.15-12.00 Czynności samoobsługowe przed wyjściem na zewnątrz ( nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki- poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące( 45 min).

12.00-12.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg prac dyżurnych - nauka nakrywania stołów ( 10 min).

 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole( 20 min).

12.30- 12.40 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk ( 20 min).

12.40-13.15 Relaks. Słuchanie bajek , muzyki-wyciszenie ( 30 min).

13.15- 13.50 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna. Zajęcia dodatkowe. 

13.50- 14.20 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg prac dyżurnych - nauka nakrywania stołów ( 10 min).

Spożywanie drugiej części obiadu ( 20 min).

14.20- 14.30 Zabawy dowolne według wyboru dzieci.

14.30- 14.45 Zajęcia dodatkowe z języka angielskiego.

14.50- 15.20  Zabawy dowolne według wyboru dzieci.

15.30- 15.45 Podwieczorek - kultura spożywania posiłków( 15 min).

16.00 – 17.00 Zabawy inspirowane przez wychowanków, pobyt na świeżym powietrzu, rozchodzenie się dzieci

Image 1

Gmina Komorniki

Image 2

UKS Grunwald

Image 3

Energoraj

Copyright © 2013. Akademia Przedszkolaka Rights Reserved.

Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.